1- نام فارسی : سیر
2- نام علمی : Allium sativum
3- نام انگلیسی : Garlic
4- خانواده : لاله ( Lilliaceae )
5- مزاج : گرم و خشک
6- نامهای دیگر : ثوم ، ثومیه ، گلسرخ بد بو
7- خاصیت : ملین ، بسیار بادشکن ، قرحه آور پوست ، محرک ، معرق ، تونیک .
8- گیاه شناسی : چند ساله ، علفی ، قسمت مورد استفاده بیشتر کپه ، کومه ، بولب ( پیاز )
زیرزمینی آن است . هر یک از 5 تا 10 قطعه حبه سیر متورم می باشد . کلیه قسمتهای سیر بوی مواد
گوگردی آن را می دهد .
9- تاریخچه : آلیوم از واژه ی سلتیکی گرفته شده به معنای سوزش آور و برافروخته است . در مصر
باستان ارزش بسیاری داشت و در کتیبه اهرام ثلاثه موجود است در ایران از هزاران سال قبل مورد
استفاده قرار گرفته است .
10- جغرافیا : بومی آسیا است ، در نقاط مختلف جهان کشت می شود . یکی از کشورهای تولید
کننده مهم آن در جهان چین است . در بیشتر نقاط ایران رشد می کند .
11- نکات جالب :
1- در قدیم به عنوان تریاق فقرا نام برده شده است .
2- در کتب قدیم از سیر به عنوان نیرو زا و شفا بخش نام برده اند .
3- در مصر به قهرمانان قبل از مسابقه سیر می دادند و برده های اهرام از سیر تغذیه می کردند .
4- در ایران باستان زمان ساسانیان مراسمی به نام (( جشن سیر سور )) در 14 دی ماه برگزار
می شد.در این مراسم مردم گوشت و سبزیجات را با سیر طبخ نموده و با آن در مراسم جشن از
میهمانان پذیرایی می کردند اعتقاد مردم بر این بوده که سیر در پیشگیری و درمان بیماریها مؤثراست.
5- ارسطو : سیر را انرژی زا و شفا بخش می دانست.
6- چینیها : سیر درمان فشار خون بالا است.
7- هندیها : سیر را ضد عفونی کننده زخمهای عمیق می دانند.
8- در زمان ناپلئون از خاصیت ضد لختگی سیر برای درمان ترومبوآمبولی پای اسب استفاده می شد.
9- بوعلی سینا سیر را اکسیر حیات نامیده است .
10- در سال 1858 لوئی پاستور خاصیت ضد میکروبی سیر را مورد توجه قرار داده است .
11- مادام کوری در سال 1898 برای پیشگیری از صدمات رادیواکتیو به ویژه اشعه گاما به شاگردانش
توصیه می کرد سیر مصرف کنند .
12- در جنگ جهانی دوم از سیر به عنوان ماده ضدعفونی کننده درجلوگیری از گانگرن اعضا استفاده
شده است .
13- برای کشت بصورت کاشت غده انجام می شود .
15- در پاییز و در مناطق سردتر در بهمن ماه ( زمستان ) و در نقاط بسیار سرد اوایل فروردین کشت
می شود و برداشت در خرداد ، مرداد و شهریور است .
16- پس از برداشت چند روز در آفتاب می گذارند تا خشک شود .
17- سیر ایران بیشتر در همدان است که سیر سفید بوده و 98% صادرات را تشکیل می دهد .
18- سیر صورتی در شمال رشد می کند و نسبت به سرما و رطوبت مقاوم است .
12- ترکیبات مهم :
1- مواد ارگانوسولفوره ( گوگردی ) ( 4/1 % وزن سیر )
مهمترین آنها :
- آلیئین
- سیستئین سولفوکساید
- S میتل و گاما گلوتامیل سیستئین سولفوکساید
- آنزیم آلی ایناز
2- Alliin ( آلی این )
- Allicin( ماده ی بد بوی سیر )
- آلیل میتل
- سولفید
- دی سولفید
- دی آلیل سولفید
نکته :
۱- این یک ماده مؤثره است که باعث خاصیت درمانی سیر است .
۲- در اثر پودر کردن سیر 40% آلی این(Alliin ) کاهش می یابد .
۳- سیر ترشی کهنه فاقد Allicin است فقط اثر ضد سرطان دارد .
۴- آجوئین ضد پلاکت در پیشگیری آترواسکلروز ، ترومبوز عروق کرونر و استروک مغزی
۵- سیر تازه حاوی حداکثری Allicin است در سیر خشک شده مقداری Alliin و Allinase بطور پایدار باقی
می مانند که در اثر تماس با آب و جذب رطوبت به Allicin تبدیل می شوند .
۶-پودر سیر که در روغن سویا حل شده باشد آجوئین بیشتری دارد .( قابل توجه بیماران انسداد عروق
کرونری )
6- اثر ضد سرطان و افزایش سیستم ایمنی
7-سایر ترکیبات :
- 65% آب - 28% کربوهیدارت ( فروکتوز) - 2% پروتئین
- 5/1 % فیبر - 2/1 % آمینواسید های آزاد ( آرژینین )
- 5/1% چربی - 3/0 % ساپونین و استرولها
- هر 100 گرم سیر حاوی 70 میکرو گرم سلنیوم
ویتامینهای سیر :
1- اسید اسکوربیک 2- تیامین 3- ریبوفلاوین 4- نیاسین
5-اسید پانتوتنیک 6- ویتامین ای ۸- فنل 9- آدنوزین ۱۰- فلاونوئیدها
13- استفاده در طب سنتی :
1- ضد شپش و رشک 2- خاکستر سیر + عسل ضد لک است .
3- درمان جوش صورت با خاکستر سیر 4- خاکستر سیر + عسل برای درمان زخم مفید است.
5- درمان درد سیاتیک است.
6- برای درد دندان آب پز کرده روی دندان میگذاریم.
*اگر با کندر مخلوط شود برای درد دندان بسیار مفید است .
7- سیر پخته گلو را صاف می کند .
8- داروی سرفه مزمن است و درد سینه و سردی آن را درمان می کند .
9- زالو را از گلو بیرون می آورد .
10- مسیحیان برای درمان لاغری سیر + زیتون + هویج را با هم می خورند .
11- اگر خانمی در آب پز سیر بنشیند قاعده آور است .
1۲- سیر ملین است .
13- سبب افزایش میل جنسی بخصوص بعد از جوشاندن میشود.
14- اگر سیر را با شرابی بخورند پادزهر نیش حشرات ، عقرب و نیش مار است و برای سگ هار
15- مقوی ، مسکن ، آرام بخش برای معده و کلیه
16- ضدعفونی کننده
17- درمان سرماخوردگی ، التهاب های زکامی ، بینی 18- درمان ورم روده ( کولیت)
19- مسمومیت غذایی 20- پیشگیری و درمان سرطان
21- تنظیم کننده دستگاه گوارش ( ضد نفخ ، ضد اسهال ، اشتها آور ، ضد اسپاسم ، ضد سوزش معده ،
افزایش هضم غذا ، ضد میکروب ، ضد ویروس ، ضد قارچ )
22- تقویت پیاز مو و از ریزش آن جلوگیری می کند و از سفید شدن مو پیشگیری می کند سفید شدگی
مو را درمان می کند .
23- دفع سنگ کلیه 24- کاهنده چربی ، کلسترول
25- بازکننده ی مویرگهای پوست ضد لک است و پوست را شفاف می کند .
26- کاهنده فشار خون : بوسیله ی باز کردن و اتساع عروق
27- مانع لخته شدن خون می شود و باعث جلوگیری از MI و CVA
28- کاهش رطوبت اعصاب و مفاصل که باعث درمان افسردگی بلغمی و اسکیزوفرنی میشود.
29- درمان درد مفاصل و روماتیسم مفصلی
30- افزاینده سیستم ایمنی بدن 31- برای شفافیت صدا و حلق
32- درمان فراموشی و اکثر بیماریهای عصبی
33- سیاتیک ، فلج ، درد لگن 34- درمان تب مزمن
35- پادزهر ، سم ( مار ، رتیل ، حشرات ) در کل ضد سموم بسیار خوبی است .
36- درمان قطره قطره آمدن ادرار 37- درمان انگل روده تمام کرمها
38- درمان سیاه سرفه ، آسم ، تنگی نفس ، برونشیت ، دیفتری ، سل ریوی ( باکتریهای گرم منفی و
مثبت ) داروی انتخابی سل بوده است .
39- درمان ورم گوش و کری گوش که ناشی از روماتیسم باشد .
40- درمان نقرس ۴۱- درمان وتیلیگو
4۲- ضماد آن برای تومورهای سرد ۴۳- درمان گل مژه
14- درمان در طب مدرن :
1- آثار سیر در ناراحتی های مغزی
الف) درمان مننژیت با سیر : در آزمایشگاه ثابت شده است و تنها آنتی بیوتیکی است که از سد خونی
مغز عبور می کند ( بدون عوارض جانبی )
ب) درمان سل در نیویورک توسط پزشکان اثبات شده و در بین 54 روش درمانی در طب مدرن برای سل ،
درمان با سیر مهم تر و مؤثرتر است .
2- لوئی پاستور در آزمایشگاه نشان داد سیر باکتریها را از بین می برد .
3- صدها مقاله علمی در تأییدیه آنتی بیوتیک بودن سیر منتشر شده است .
4- مطلب جالب اینکه دانشمندان فهمیدند آلیسین مهمترین نقش در آنتی بیوتیک بودن نیز دارد و حتماً
باید از طریق سیر خورده شود و اگر به تنهائی مصرف شود اثر ندارد .
5- درمان ایدز بخصوص عوارض آن که باعث بیماری قارچ می شود .
6- دانشمندان هنوز در حال تحقیق هستند که چه بر سر باکتریها می آید که سیر آنها را از بین می برد .
7- سیر باعث درمان سرطان می شود .
8- از حمله های قلبی جلوگیری می کند .