مواد لازم :
کلم برگ تازه اندازه متوسط 1 عدد
برنج پخته 3 پیمانه
لپه پخته 1 پیمانه
گشنیز ،جعقری،پیاز چه، مرزه ساتوری 1 پیمانه
روغن زیتون یا کنجد غیر کارخونه ای 1/3 پیمانه
پیاز خرد شده 2 عدد
نمک دریا به مقار دلخواه
زعفران ،فلفل سیاه ،قرمز و زرچوبه کمی
آویشن ساییده نوک چاقو
دارچین ، زنجبیل و جوز هندی کمی
سرکه خونگی 1 پیمانه
شیره انگور 1/ 3 پیمانه
مرحله آماده کردن برگ ها :
ابتدا کلم را تمیز شسته وظرفی آبجوش آماده میکنیم و مقداری سرکه به آب جوش اضافه کرده وکلم را چند لحظه در آن میغلطانیم تا برگ های رو کمی نرم شود کلم را بیرون آورده میگذاریم کمی خنک شود ،حالا سعی میکنیم بدون آنکه برگ پاره شود آرام آرام یک برگ را کامل باز کرده و انتهای آن را با چاقو از کلم جدا میکنیم و دوباره کلم را در آب و سرکه در حال جوش غلطانده چند لحظه صبر کرده تا برگ رویی نرم شود و به روش گفته شده جدا میکنیم همه برگها را به همین روش آماده کرده حالا چاقوی تیزی برداشته و لایه ای از رگه پهن و ضخیم پشت برک را بریده ونازک میکنیم در تمام این مراحل مراقبیم که برگها پاره نشوند تا مواد دلمه از آن بیرون نریزد .برگها را امتحان میکنیم تا انعطاف دارند و به شکل دامه پیچیده میشوند ؟اگر خوب حالت نمیگیرند در این صورت یکبار داخل آب در حال جوش فرو میکنیم و نرم که شد خارج میکنیم .حال برگها را شسته و در سبد میگذاریم تا آب اضافی آن از دست برود .
روش پخت:
پیاز و سبزی را با روغن و 2 قاشق آب روی شعله کم میگذاریم پخته شود و بعد ادوه ها و نمک و آویشن را اضافه میکنیم و کاملا مخلوط کرده لپه و برنج را اضافه کرده کاملا مخلوط میکنیم . کف دیگ مسی یا ظرف سالم دیگری چند تا از برگهای خام کلم پهن کرده و اکنون برگ کلم را برداشته و با قاشق داخل آن از مخلوط دلمه ریخته و آن را با دقت میپیچیم و دلمه ها را یکی یکی ته دیگ روی برگه ها میچینیم تا تمام شود . 1 لیوان آب جوش روی دلمه ها ریخته و کمی روغن و نمک روی آن اضافه کرده درب دیگ را گذاشته ،میگذاریم با حرارت کم بپزد. در صورت تمایل مقاری سرکه و شیره را کاملا مخلوط کرده تا طعم ترش و شیرین دلخواهتان را پیدا کند بعد از 45 دقیقه مخلوط سرکه شیره را روی دلمه ها اضافه کرده میگذاریم باز هم کمی بپزد .بعد از پخت دلمه ها آن را در دیس کشیده روی آن را به سلیقه خودتان تزیین کنید .
نوش جان
مزاج غذا :
کلم برگ : گرم و تر برنج : سرد و خشک
جعقری،پیاز چه، مرزه : گرم و خشک گشنیز : سرد و ترروغن زیتون و کنجد : گرم و خشک
آویشن ، زعفران ،فلفل سیاه ،قرمز و زرچوبه : گرم و خشک
دارچین ، زنجبیل و جوز هندی : گرم و خشک
مجموعا این غذا طبع بسیار گرمی دارد .