مواد لازم :
کله تمیز و پاک شده 1 دست
سیرابی شیردان تمیز شده 1 دست
پاچه تمیز شده 4 عدد
پیاز پوست کنده درسته 2عدد
سیرپوست کنده 10 حبه
گندم پاک شده نصف پیمانه
نخود پاک شده نصف پیمانه
نمک دریا به میزان لازم
سرکه خانگی یا آب لیموی تازه به قدر دلخواه
زرچوبه 1 ق چایخوری
آب سالم بدون کلر( غیر لوله کشی)
نکات طلایی :
1 . قبل از پخت، کله و پاچه را باید روی آتش کز داد و سپس شست و بار گذاشت .
2. اگر قسمت سینوسهای کله در امتداد بینی به طرف بالا را بشکافید کیسه محتوی کرم ها خارج میشود . در غیر این صورت میتوانید کله را از قسمت بینی چند بار محکم به زمین بزنید تا اگر کرمی دارد خارج شود .
3.قبل از کز دادن پاچه فاصله میان دوتا سم را با چاقوی تیز چاک داده و یک کیسه کوچولو که معمولا مو هم دارد را بریده و خارج کنید .
4. در مغز حیوان قسمت انتهایی پشت سر به دنبال یک گلوله شکل نخود بگردید و جدا کرده و دور بریزید .
5. پس از پختن کله، گلوله سیاه توپی داخل چشم را دور انداخته بقیه چشم را بخورید .
6. گوسفند هرچه جوانتر باشد زود پز تر است و احتمال کرم در سر آن هم ضعیفتر است .
7 . سیرابی شیردان را خیلی با دقت بشویید بخصوص قسمت هزارلا که لابلای آن ممکن است باقیمانده غذای حیوان مانده باشد .
8. اگر کله در دیگ مسی یا دیزی سنگی بار گذارید خوشمزه تر میشود .
9. بعد از جوش آمدن آب کله کف آنرا کاملا بگیرید تا بوی نامطبوع آن از بین برود .
10. بعداز کز دادن پاچه با ضره چکش استخان پاچه را بشکنید تا مزه آن وارد غذا شود
11. 100 گرم دنبه در صورت تمایل داخل کله بیندازید .
روش پخت :
کله پاچه و سیراب شیردان را با رعایت نکات طلایی بار میگذاریم سیر پیاز و نخود و گندم را نیز در دیگ میریزیم بعداز جوش آمدن کف آن را کاملا گرفته حرارت را خیلی کم کرده در ظرف را میگذاریم و حدود 6 ساعت میگذاریم بجوشد
نمک را اضافه کرده و دنبه ها را خارج کرده داخل ظرفی جداگانه کوبیده زرچوبه را به آن اضافه کرده میگذاریم دقایقی بجوشد و در پایان قدری فلفل سیاه با فلفل ساب میساییم و به آن اضافه میکنیم .
وقتی غذا را در کاسه هاکشیدیم مقداری از روغن مخلوط با زرچوبه که بسیار خوشمزه است روی کاسه میریزیم .
این غذا را با سرکه خونگی یا آب لیموی تازه بسته به ذائقه تان میل کنید .
مزاج غذا :
کله از نظر هضم سنگین ولی پاچه سبک تر است مجموعا این غذا سرد است و معمولا با سیر گردو و سایر گرمی ها خورده میشود .