زرشک
انواع عفونت هایی که زرشک می تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای- روده ای، ریه ها، عفونت های مخمری و اسهال.
دکتر محمد دریایی، متخصص تغذیه و علوم زیستی گفت: پوست، ریشه و ساقه زرشک در درمان ناراحتی های کلیوی و سنگ های ادراری و برای تحریک فعالیت های معده و کبد استفاده می شود.
وی افزود: از پوست گیاه زرشک برای مشکلات جریان خون استفاده می شود و حتی اثر سمی روی انگل سالک دارد و در درمان یرقان، مالاریا، درمان کیسه صفرا به کار می رود.
این متخصص تغذیه و علوم زیستی در ادامه تصریح کرد: این گیاه منقبض کننده طحال بوده و اثر ضد تهوع دارد، اما استفاده مقدار زیاد آن باعث اسهال و حتی فلج مرکز تنفسی می شود.
وی خاطر نشان کرد: مصرف زرشک دو گرم در طول روز و به مدت سه بار توصیه می شود و مصرف بیش از اندازه آن می تواند مشکلات زیادی ایجاد کند.
انواع زرشک:
زرشک گونه های مختلفی دارد که مهم ترین آنها زرشک بی هسته و زرشک با هسته (دارای دو هسته) می باشد.
خواص میوه زرشک
زرشک از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است. میوه زرشک خواص زیر را درد:
- قابض است.
- تقویت کننده قلب و کبد است.
- بواسیر خونی را درمان می کند.
- خونریزی را برطرف می کند.
- برای برطرف کردن بیماری های کبدی مفید است.
- زرشک صفرا آور بوده و در درمان سنگ کیسه صفرا بسیار مؤثر است.
- دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتی های دهان غرغره کنید.
خواص ریشه و ساقه زرشک :
- صفرا بر و مسهل است.
- کبد را پاک و تقویت می کند.
- اعمال دستگاه گوارش را منظم می کند.
- سوء هاضمه را از بین می برد.
- بی اشتهایی را برطرف می کند.
- برای رفع یبوست مفید است.
- در درمان یرقان و زردی موثر است.
- نقرس و روماتیسم را برطرف می کند.
- خانم هایی که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند، باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند.
- آنهایی که مبتلا به ورم طحال هستند، می توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند.
- واریس را درمان می کند.
- برای معالجه بواسیر نافع است.
- برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است.
- فشار خون را پایین می آورد.
- برای شستشوی چشم می توانید از جوشانده ریشه و ساقه زرشک استفاده کنید.
خواص برگ زرشک :
- آب آوردگی بدن را برطرف می کند.
- اسهال های مزمن را درمان می کند.
- برگ زرشک دارای مقدر زیادی ویتامین C می باشد، بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت مفید است.
- جویدن برگ زرشک، باعث محکم شدن لثه و دندان می شود.
- در موقع آنژین و گلودرد، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.
طرز استفاده:
جوشانده زرشک :
مقدار 10 تا 20 گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آن را به جوش آورید. سپس آن را از روی اجاق بردارید و بگذارید برای مدت 10 دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید.
مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان، در فاصله بین غذاهاست.
دم کرده زرشک :
مقدار 40 گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت 10 دقیقه بماند. سپس آن را با عسل مخلوط کنید.
مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.
مضرات :
- مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ریشه و ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست، زیرا رحم را تحریک می کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.
- مصرف زیاد این گیاه به مدت طولانی می تواند سبب ناراحتی معده و روده ها شود و جذب ویتامین های گروه B را در بدن مختل کند.
از: دکتر محمد دریایی