تذکرات اولیه :
1- برای دم کردنی های گیاهی بهتراست از قوری های مسی یا برنجی استفاده شود.
2- قوری را روی حرارت غیر مستقیم کتـری یـا سمـاور قرار دهید .
3- برای دم کشیدن 15 دقیقه کافی است امّا هر چه بیشتردم بکشد بهتر است.
4- چای را صاف نموده و میل نمائید.
5- دم کشیده و صاف کرده چای های گیاهی تا چند روز قابل مصرف است.
چای گل گاوزبان و سنبل طیب ( طبیعت گرم و تر )
خواص چای گل گاوزبان : آرام بخش اعصاب، خواب آور، ضد سردردهای عصبی ، ضد سودا و صفرا، ضد قولنج و اسپاسم، ضد تشنج و صرع، تقویت کننده قوه باء ( قوه جنسی )
طرز تهیّه : 4 قاشق چایخوری گل گاوزبان یا 1 قاشق سنبل طیب بعلاوه 1 عدد لیموعمانی
چای بادرنجبویه ( طبیعت بسیارگرم )
خواص چای بادرنجبوبه :در
بعضی مزاجها بالا برنده فشارخون، مقوی قلب و اعصاب خون ساز، تقویت کننده
سلول هـای مغزی، خـواب آور، آرام بخش، نشاط آور، ضد بوی بد دهان (( گیاه
مورد علاقه حضرت علی ( ع) ))
طرز تهیه چای بادرنجبوبه : یک قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
تذکر :افرادی که دچار فشار خون هستند با احتیاط مصرف کنند.
خواص چای دارچین : محّرک اعصاب ، ضد وسواس و جنون ، مؤثر در درمان ناراحتی های گوارشی، دیابت، دردهای استخوانی و سردی بدن، مفرّح و تقویت امور جنسی، تقویت کبد و معده.
طرزتهیّه چای دارچین : چند قلم دارچین + 2 لیوان آب چوش + نبات.
چای زنجبیل ( طبیعت گرم و خشک)
خواص چای زنجبیل : بالا برنده فشارخون، ضدضعف اعصاب، تقویت حافظه، ضد درد مفاصل، تقویت قوه باء ( قوه جنسی )، مقوی معده ، خون ساز ، ضد سم غذایی
طرزتهیّه چای زنجبیل: 1 قاشق چایخوری کوبیده زنجبیل + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای اسطو خودوس ( طبیعت گرم و خشک )
خواص چای اسطوخودوس: آرام بخش اعصاب، تقویت کننده سلول های مغزی، ضدمیگـرن ضدزکام و آسم و برونشیت، ضد اگزما، مؤثر در درمان روماتسیم
طرز تهیّه چای اسطوخودوس : 1 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای آویش ( طبیعت معتدل )
خواص گیاه آویشن :
بالا برنده فشارخون، تقویت اعصاب، رفع کولیتهای مزمن، مدر ( ادرارآور)، ضد
انگل و رطوبت بدن، ضد صفرا، مؤثر در درمان زکام ، سرفه و آسم ،
اشتهـاآور، کاهش دهنده غلظت خون، مقوی جهاز هاضمه ( گوارش )، تقویت
بینایی.
طرز تهیّه چای آویشن : 1 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای نعنا یا پونه ( طبیعت گرم )
خواص گیاه نعناع :
ضداسهال و استفراغ، ضد نفخ، مقوی معده، خوش بوکننده دهان، رفع خستگی،
مؤثردردرمان بیماری های ریوی از جمله تنگی تنفس آسم، سرفه، مقوی قلب ،
مؤثردر درمان سرماخوردگی.
طرز تهیّه چای نعناع : 1 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای اکلیل کوهی ( طبیعت گرم و معتدل )
خواص اکیل کوهی :
مقوی اعصاب ، مدر ( ادرارآور )، ضد عفونت کلیه ضد صفرا، ضددلهره و اضطراب،
ضد زکام ( سرما خوردگی)، آسم، سیاه سرفه تقویت کننده بدن، مقوی معده، ضد
دردهای روماتیسمی، استخوان و کمر، مؤثر در دفع سنگهای کلیه و کیسه صفرا.
طرز تهیّه چای اکیل کوهی : 2 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای مرزنجوش( طبیعت گرم )
خواص گیاه مرزنجوش : آرام بخش، بهترین داروی میگرن کهنه و سردردهای ، ضد نفخ، ضد سرماخوردگی، ضد اسهال، خلط آور، تب بر، اشتهاآور.
طرز تهیه چای مرزن جوش : 1قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای بهارنارنج ( طبیعت گرم )
خواص بهارنارنج : آرام بخش، تقویت کننده قلب و اعصاب، مفرح و نشاط آور
طرز تهیّه چای بهار نارنج : 1 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای گلپر ( طبیعت گرم و خشک )
خواص گیاه گلپر : تقویت کننده قوی حافظه، ضد فراموشی، ضد صرع، کمک به درمان اسهال ، تقویت قوه جنسی ، کمک به هضم غذا، اشتهاآور، ضد جوش و دُمل.
طرز تهیّه چای گلپر : 1 قاشق غذاخوری + 2 لیوان آب جوش + نبات
چای آلبالو ( دم کرده میوه آلبالو)
خواص چای آلبالو : اشتهاآور، کمک به هضم غذا، پایین آورنده فشارخون
طرز تهیه چای آلبالو : آلبالو رسیده بدون دم 200 گرم + 4 لیوان آب جوش + نبات
چای دارچین و زنجبیل
خواص : این نوشیدنی تسکین دردهای دوران پریود خانم ها بسیار مفیداست.
طرز تهیه چای دارچین زنجبیل :
چوب دارچین خرد شده 1 قاشق غذاخوری + زنجبیل به اندازه یک بندانگشت یا 1
قاشق چایخوری پودرآن + 3 لیوان آب جوش 30 دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد،
در زمان مصرف بهتراست با کمی عسل شیرین شود.
چای پونه کوهی و آویش
خواص :
این نوشیدنی برای فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده و خاصیّت ضد عفونی
کننده دارد، برای سرماخوردگی و دردهای پریود بسیار مناسب است.
طرز تهیه چای پونه کوهی و آویشن : 1 قاشق غذاخوری آویش + 1 قاشق غذاخوری پونه+ 3 لیوان آب جوش ( بهتراست در زمان مصرف با عسل شیرین شود)
چای میوه گل نسترن ( طبیعت گرم)
خواص چای گل نسترن : پایین آورنده فشار خون و قندخون ، سرشار ویتامین ث، ضد سرماخوردگی ، مقوی معده، ضد اسهال،
طرز تهیه چای گل نسترن : میوه گل نسترن ( 15 عدد) در یک قوری ( 2 لیوان آب جوش ) به همراه مقداری نبات دم کرد میل شود.
خوردن
چای معمولی به طور مداوم باعث: خشکی روده معده، خشکی سر و سردشدن مغز،
بیماریهای کبدی، استسقاء، گرفتگی عضلات و کمبود آهن می شود. خوردن قهوه به
طور مداوم باعث اعتیاد به کافئین ، ناآرامی ، سردرد ، بیماری های کبدی می شود . خوردن گل گاوزبان به طور مداوم باعث تپش قلب، کم شدن سوی چشم میشود .