علل پروستات
بیشتر مردان بالای ۵۰ سال به درجاتی از بزرگی پروستات دچار می شوند. این مسئله به عنوان قسمتی از فرایند پیری محسوب می شود. التهاب غده پروستات گاهی در نتیجه عفونت رخ می دهد و داشتن شریکهای جنسی متعدد یکی از عوامل خطرزا می باشد.
التهاب به دو صورت حاد یا مزمن اتفاق می افتد.
التهاب حاد پروستات زیاد شایع نیست و علائم به صورت ناگهانی و شدید ظاهر می شود و با درمان سریع بهبود می یابد. درمقایسه التهاب مزمن پروستات علائم خفیف وطولانی مدت ایجاد می کند و درمان آن مشکل است. التهاب در مردان ۳۰ تا ۵۰ ساله فعال ازنظر جنسی بصورت شایع دیده می شود. بااین حال هر دو حالت درنتیجه عفونت باکتریال رُخ می دهد. عفونت از مجاری ادراری به غده پروستات گسترش پیدا می کند.
از نظر طب سنتی تورم خوش خیم پروستات نوعی هجوم خلط صفرا در حضور سردی سودا یا بلغم به بدن یا به نواحی اطراف آن می باشد. یعنی بزرگی پروستات بیشتر در سوداوی مزاجها و بلغمی مزاجها دیده می شود. البته ابتدا هجوم خلط صفرا آتش آن را روشن می کند (بحران صفراوی) و بعد اخلاط دیگر ادامه آن را پی می گیرند.
بیشتر خلط سودا باعث بزرگی پروستات می شود و به دنبال آن پروستات بزرگ باعث افزایش خلط سودا در خون می شود.
علائم التهاب پروستات
تب و لرز، درد قاعده آلت، کمردرد، درد همراه با حرکات روده، تکرر ادرار فوریت و درد هنگام ادرار، قطره قطره آمدن ادرار، احساس عدم تخلیه کامل ادرار.
علائم ثانویه و بیماریهای همراه با خرابی پروستات
افتادگی مثانه، سنگ کلیه، کیست کلیه، سینوزیت و سردردهای ناشی از آن، طاسی سر، ریزش موی سر، وجود جای مهر در پیشانی، سیاهی پوست صورت خصوصا پوست پیشانی و اطراف چشمها،لیفوز یا قوز مختصر تا شدید در ناحیه پشت بیمار، بزرگی سایز شکم، پا درد، زانو درد، پاشنه درد، درد سیاتیک، خراب شدن ناخن پاها، اسپاسم ساق پاها، واریس واریکوسل(تورم عروق وریدی بیضه)، سابقه وازکتومی، ناتوانی جنسی و زود انزالی، پر خوری و پر اشتهائی، چاقی، لاغری، کبد چرب، کولیت و نفخ شدید شکم، یبوست، ریفلاکس گوارشی و ترش کردن دهان، کیست پیلونیدال که دراطراف مقعد می روید، ضعف دید، خواب آلودگی و کسالت، افزایش نسبی کلسترول خون، افزایش نسبی کراتینین و اوره و اسید اوریک خون، افزایش فشار خون، افزایش غلظت خون.
درمان و نگهداری از خرابی پروستات
قبل از هرچیز تشخیص مزاج غالب بیمار و کنترل سرکشی آن با داروهای مخصوص اعتدال مزاج و رعایت خوراکهای مفید و مضر، فصد خون، نشستن در لگن آب گرم حداقل سی شب متوالی هر بار بیست دقیقه، حجامت زیر شکم، کمر و ساق پاها به طور دوره ای، بادکش ۵ دقیقه ای زیر شکم به صورت طولانی مدت، استفاده موضعی از پتوی برقی در زیر شکم، خوردن سیاهدانه و عسل،گزنه، تخم کدو، افتیمون ….
و در مراحل خیلی پیشرفته و علامت دار شدید بیماری فقط جراحی.
ضماد مناسب در حالت حمله حاد انسدادی ادراری پروستات عبارت است ازمالیـدن پوره یک عدد پیـاز که کمی به آن نمک و دارچـین پاشیده اید، به مدت ۳۰ دقیقه زیر شکم توام با بستن این ضماد با مشمع و سپس شستن آن با آب ولرم.
گیاهانی که برای بیماران پروستاتی می تواند مفید باشد عبارتند از:
گزنه (انجره):
گیاهی گرم و خشک که عمدتاً از پیکر رویشی آن (ساقه، برگ و ریشه) برای درمان استفاده میشود. به منظور درمان تورم و التهاب پروستات میتوان روزی سه نوبت در هر نوبت یک قاشق مرباخوری از پیکر رویشی خشک و خرد شده گزنه را در یک فنجان آب جوش دم کرده، پس از ۱۵ دقیقه میل نمود. همچنین دم کرده ریشه گزنه نیز در درمان تورم پروستات بسیار مفید است.
دانههای کدوی طبی (کدوی بذر برهنه):
این گیاه، بومی ایران نبوده و در طی سالیان گذشته توسط دکتر رضا امیدبیگی وارد کشور گردیده که در همین جا میبایست از زحمات و خدمات ارزنده ایشان در جهت احیاء طب سنتی با استفاده از گیاهان دارویی اصلاح شده و کمک به حفظ عرصههای طبیعی کشور تشکر و قدردانی نمود.
قسمت مورد استفاده این گیاه در درمان تورم پروستات و سوزش مجاری ادراری، دانههای بدون پوست میباشند که به صورت خام و یا فرآوری شده (روغن حاصل از دانهها) مورد استفاده قرار میگیرند. افراد دچار چنین اختلالاتی میتوانند روزی سه نوبت در هر نوبت بین ۱۰ تا ۱۵ عدد از دانهها و یا در صورت دراختیار داشتن روغن آن، روزی سه نوبت در هر نوبت ۱۵ تا ۲۰ قطره از روغن را میل نمایند.
نخل ارهای ایرانی:
این گیاه نوعی نخل زینتی است که عموماً در شرایط آب و هوایی گرم رشد مییابد. قسمت مورد استفاده این گیاه میوههای رسیده سیاه مایل به آبی است که پس از خشک شدن استفاده میشود. این میوه معمولاً به صورتهای ذیل استفاده میشود: میوه خام خشک، چای، پودر میوه خشک شده، قرص میوه خشک شده و تنتورهای مایع.
شیرین بیان:
گیاهی است با طبیعت گرم و خشک که ریشه و ریزومها، اندام دارویی آن محسوب میشوند. اگر چه کاربرد اصلی این گیاه، درمان اختلالات مربوط به سیستم گوارش نظیر زخم معده، زخم روده، زخم اثنی عشر و ورم معده و روده میباشد، اما در درمان تورم پروستات نیز مفید است.
مصرف روزانه سه نوبت دم کرده پودر ریشه شیرین بیان، هر نوبت یک قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوش و پس از ۱۵ دقیقه میل نمودن، جهت درمان بسیار مؤثر میباشد. درصورت موجود نبودن پودر میتوان از جوشانده ریشههای خرد شده استفاده نمود.
کتان روغن:
قسمت مورد استفاده این گیاه، دانههای آسیاب شده آن و یا روغن استخراج شده از دانهها میباشد. لازم به ذکر است دانههای کتان دارای طبیعت گرم و تر میباشند. جهت مصرف میتوان روزانه سه نوبت هر نوبت یک قاشق مرباخوری از پودر کتان و یا یک قاشق چایخوری روغن دانهها را مصرف نمود.
شبدر قرمز:
دارای طبیعتی گرم و تر بوده و اندام مصرفی آن گلها میباشند. مصرف سه نوبت در روز از دم کرده یک قاشق مرباخوری از گلهای خشک شده آن و میل نمودن آن پس از ۱۵ دقیقه میتواند برای درمان تورم پروستات مفید باشد.
دم اسب:
گیاهی است که در نواحی معتدل و مرطوب جهان یافت میگردد. طبیعت این گیاه سرد و خشک است و اندام مصرفی آن پیکر رویشی گیاه میباشد. به لحاظ وجود ماده سیلیکا دراین گیاه، مصرف آن میتواند التهابهای پروستات و مشکلات ادراری را به حداقل برساند. مصرف روزانه دو گرم از پودر گیاه خشک شده دم اسب برای درمان التهاب پروستات توصیه شده است. مصرف بیشتر آن عوارضی نظیر افزایش فشارخون را به دنبال خواهد داشت.
داروهای زیر می تواند در درمان بیماری پروستات، زیر نظر پزشک متخصص طب سنتی شما را یاری کند.
اسپند صبح و عصر یک قاشق مرباخوری با آب قورت دهید.
یک استکان در روز صبح و عصر و شبها قبل از خواب عرق گزنه استفاده شود.
سیاه دانه عصرها یک قاشق مرباخوری با آب قورت دهید.
سکنجبین روزی سه بار
گزنه+ زیرفون + بابونه دم کرده و روزی سه بار با عسل میل شود.
مخلوط ترب و عسل میل شود.
مغز گردو فراوان استفاده شود.
روغن سیر به سر آلت بمالید.
عرق کاسنی و شاتره صبح و عصر یک فنجان
شیرخشت مصرف شود.
رب انار + آبغوره مصرف نمایید.
در داخل وان، آب ولرم باز کرده و کمی حنا اضافه کنید و نیم ساعت داخل آن بنشینید. (پروستات بزرگ را به راحتی درمان می کند).
و اما نکات ضروری برای عموم مردم جهت سالم ماندن:
نمک دریا قبل و بعد از هر چیز بخورید.
در ظروف مسی، برنجی، چدن روسی غذا طبخ نمایید.
روغن کنجد، روغن زیتون محلی بخورید.
آب جوشیده چشمه یا چاه تمیز مصرف شود.
از حسوم، فراوان در غذا و آب استفاده نمائید.
آرد پوست تخم مرغ محلی روزانه یک قاشق مربا خوری در غذای چرب مخلوط بخورید.
عسل به اشکال مختلف برای کمپوت، مربا، شربت و اشکال مختلف دیگر استفاده کنید.
ممنوعات عمومی:
گوشت گاو و مرغ، انواع سوسیس و کالباس، نوشابه های گازدار، رب گوجه فرنگی کارخانه ای، کشک مایع کارخانه ای، سرکه های کارخانه ای، انواع لبنیات پاستوریزه، انواع پفک، انواع شکلاتها، انواع روغنهای موجود در بازار(جامد و مایع)، آدامس، خمیر دندان، سس مایونز، بستنی های صنعتی، انواع نان فانتزی، موز، خیار، کیوی، هر نوع مواد غذایی کنسرو شده، چای پیتزا، قند و شکر، شیرینی های قنادی، کره کارخانه ای، مرغ و تخم مرغ ماشینی، هرگونه نوشیدنی اسانس دارف آبلیموی کارخانه ای، استفاده از ظروف آلومینیومی، پلوپز، زودپز تفلون، قلیان میوه ای، آب کلردار فلورایدی، گوشت با ماست، شیر با میوه، خام با پخته ممنوع است.