دکتر مژگان تن ساز
دستیار ارشد دکتری تخصصی طب سنتی ایران
=========================
در طب سنتی برای زنان باردار بایدها و نبایدهایی وجود دارد که رعایت آن
برای داشتن زایمان مناسب و عدم ابتلا به یبوست توصیه میشود. یبوست در
تمام دوران به خصوص در دوران بارداری به علت مجاورت رحم با روده بزرگ و
تجمع مواد زائد در اطراف رحم و در نهایت آسیب رسیدن به جنین بسیار مضر
است.
تنظیم مزاج در زنان باردار بسیار حائز اهمیت است لذا توصیه میشود که با مصرف مواد مغذی و غذاهای کم چرب بر این مشکل غلبه نمایند.
استحمام و به خصوص مراجعه به سونا و استخر به صورت مکرر و طولانی منجر به
سستی تمام اندامهای بدن و رحم میشود و احتمال سقط را افزایش میدهد.
استحمام طولانی و مکرر در ماههای اول بارداری منع و در ماههای آخر به
صورت روزانه و کوتاه مدت توصیه میشود.
اعراض نفسانی از قبیل استرس، اندوه بسیار و یا خوشحالی بیش از حد معمول
برای مادران باردار مضر و تاثیر گذار است و او را از حد تعادل خارج
مینماید. رعایت اعتدال و پرهیز از اعمالی که به عنوان درمان و یا پیشگری
مانند فَصد کردن، حجامت در طب سنتی انجام میگردد در دوران بارداری توصیه
میشود.
مصرف بیش از حد موادی از قبیل نخود، لوبیا، کنجد، زیتون نرسیده، باقالا و
کرفس منجر به نفخ میشود و به دلیل نفاخ و قاعده آور بودن در دوران بارداری
توصیه نمیشود و بهتر است فرد نان تهیه شده از گندم مرغوب و غذاهای مانند
سوپ، کباب و گوشت بره جوان را جایگزین نمایند.
زایمان سخت با مصرف مواد ترش
در این دوران تنظیم و تعادل مزاج از اهمیت بالایی برخوردار است و مصرف مواد
ترش و قابض در ماههای آخر بارداری به دلیل ایجاد سختی در زایمان توصیه
نمیشود. مصرف روغن شوید و بابونه به تسهیل زایمان کمک میکنند و توصیه
میشود بعد از استحمام جوشانده کلم، شنبلیله، شوید، تخم کتان را صاف کرده و
مدتی در آن نشسته و بعد ناحیه شکم را با روغنهای تجویز شده ماساژ دهند.
مصرف بسیاری از داروهای گیاهی در دوران بارداری مضر است اما ممکن است که
مقدار کم آن آسیب نرساند مانند زرشک که مقدار کم آن مضر نیست اما اگر مکرر
استفاده شود امکان بروز ناهنجاری را برای کودک ایجاد میکند و باید با
مشورت پزشک استفاده شود گل بنفشه، گل ختمی، گل پنیرک با ایجاد سستی در بدن
احتمال سقط جنین را افزایش میدهد.