این چدن های تقلبی!


 
این مطلب از وب یکی از دوستان کپی شده تجربیات شخصی من از طب سنتی

سلام دوستان عزیز

بعد از مدتها اومدم یه چند خطی در وبلاگ بنویسم.

نظم و ترتیبی که دوست داشتم تو درج مطالب و تایید کامنتهای وبلاگ داشته باشم فعلا از دستم در رفته. امیدوارم در آینده اوضاع بهتر بشه.

این دفعه با توجه به سوال یکی از دوستان در کامنتدونی، تصمیم گرفتم درباره ظروف چدنی بنویسم.

 

این چدن های تقلبی!

قبلا درباره ظرفهای مناسب برای طبخ و مصرف غذا نوشته ام و گفته بودم که یکی از ظروف مناسب برای طبخ غذا ظروف چدنی هست و البته تاکید کرده بودم که منظور ظروف چدنی موجود در بازار نیست.

متسفانه به اسم چدن و قابلمه چدنی کلاه بزرگی بر سر ما رفته. آنچه در چند سال اخیر تحت عنوان ظروف چدنی مد شد و به خانه بسیاری از ایرانیها راه پیدا کرد، اصولا چدن و ظرف چدنی نیست.

عزیزانم که اینجا رو میخونید حواستون باشه پول بی زبون رو با خرید ظروف چدنی و به گمان این که دارید خدمتی به سلامت خانواده می کنید و ظروف مضر رو کنار میگذارید هدر ندید. اکثریت قریب به اتفاق ظروف با اسم چدنی در بازار اصولا چدن نیستن. این ظروف آلومینیوم و یا آلیاژ دیگری هستند که با ظاهر سازی به رنگ و شکل چدن دراومده اند و سطح داخلی اون هم متاسفانه با یک لایه تفلون پوشونده شده. یعنی وضعیت ظروف پخت و پز با ورود این به ظاهر چدنها بهتر نشده. این ظروف مضرات ظروف تفلون رو دارند و هیچ حسن ویژه ای جز شکیلتر بودن نسبت به ظروف سابق ندارند. من همه مارکها رو تست نکرده ام اما مطمئنم بسیاری از برندهای خیلی معروف هم فقط اسما چدن هستند.

عزیزان برای اینکه مطمئن بشید چدن شما اصل هست یا نه چند راه وجود داره.

اولین و مهمترین شاخصه اینه که چدن در واقع همون آهن هست که به شیوه خاصی فراوری شده اما در ذات آهن بودنش تردیدی نیست و باید آهن ربا به اون بچسبه. یکی از تزیینات روی یخچالتون که پشتش آهن ربا هست رو بردارید و به ظرف چدنی خودتون بچسبونید. اگه نچسبید مطمئن باشید که اون ظرف چدن نیست.

دیگه اینکه چدن فلزی کم و بیش متخلخل هست. یعنی سطح کاملا صاف نداره. البته نه اینکه حفره حفره باشه، نه. بهترین مثالش چدن روی اجاق گاز هست. اگه دقت کنید قسمت چدنی روی اجاق گاز که قابلمه روی اون قرار میگیره اندکی ناصاف هست.

و البته ظرف چدن واقعی شکننده هست. برعکس ظروف فلزی دیگه که اگر از ارتفاع پرت بشند کج و کوله میشن و نمشکنند، چدن شکنندگی داره که البته این رو نمیتونید روی ظرفتون تست کنید.

رنگ و شکل ظرف چدنی در همه سطوح دورنی و بیرونی یکدست هست. مثلا پشت ظرف که روی گاز قرار میگیره نباید نقره ای و به رنگ آلومینیوم باشه. این یکی از راههای مهم تشخیص چدن هست.

چدن روی رنگ غذا هم تاثیر داره و ممکنه بعضی غذاها مثل فسنجون در ظرف چدنی تغییر رنگ بدن و تیره بشن.

ظرف چدنی ممکنه در اثر موندن آب داخلش زنگ بزنه یا اگه یکی دو روز توی ظرفشویی نشُسته بمونه ممکنه یه دایره زنگ آهن روی ظرفشویی نقش ببنده.

 اگر چنین چدنی پیدا بشه و توی اون غذا پخته بشه به دلیل آزاد شدن یون آهن به درمان کم خونی فقر آهن کمک میکنه.

 

گفته میشه بهترین چدن چدن روس هست. الان نمیدونم تو بازار ایران چدن واقعی هست یا نه. ولی دو سه سال پیش یکی از دوستانم از مس فروشی نزدیک مطب آقای روازاده یک قابله کوچک چدنی خرید که چندوقت پیش برای بهبود کم خونی محبت کرد و اون رو به من داد. اینجا عکسش رو قرار میدم تا دوستان ببینند. البته ببخشید عکس خیلی بیکیفیت هست و فضا تیره افتاده چون نور کم بوده و با دوربین فیلمبرداری عکس گرفته ام.

 

 

 

چدن اصل

 

 

 

در عکس زیر هم میبینید که عروسک تزیینی روی یخچال که پشتش آهن ربا داره به ظرف چدنی ما چسبیده.  

چدن اصل روسی

 

خوب دوستان امیدوارم این مطلب براتون مفید و جالب باشه و جواب سوال دوستانی که درباره چدن پرسیده بودند رو داده باشه. فعلا همه عزیزان رو به خدای مهربون میسپارم و از همه التماس دعا دارم.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.